Luennot
Luentopalveluiden aatelia – Ammattitaitoisesti ja elämyksellisesti toteutettuja luentoja pääkaupunkiseudun historiasta
Tarjoan yli kahden vuosikymmenen kokemuksella luento- ja koulutuspalveluita. Tapahtumien sisältö ja kesto räätälöidään aina asiakkaan toiveiden mukaan. Asiakkaan toivoessa varaan myös aihepiiriin sopivan luentotilan oheispalveluineen. Ohessa on esitelty eräitä suosituimpia luentoja. Kaikkiin luentoihin liittyy kattava power point -esitys ja runsas kuvamateriaali. Aiheita voidaan muokata niin koko illan koulutuksiksi kuin pieniksi ohjelmanumeroiksi yritystilaisuuksiin, asukasyhdistysten tapahtumiin jne.
Kiehtovia naiskohtaloita Espoosta – espoolaisia vaikuttajanaisia
Luennolla kuullaan kiehtovia tarinoita Espoossa eri aikakausina asuneista ja vaikuttaneista naisista; mahtavista kartanonrouvista, rohkeista yhteiskunnallisista vaikuttajista ja värikkäistä taiteilijoista.
Runsaan kuvamateriaalin kera esitellään mm. Espoon kartanon rautarouva ja sureva äiti Sofia-Lovia Ramsay, Träskändan kartanon tarunhohtoinen Aurora Karamzin, Hagalundin hyvät ihmiset Anna Sinebrychoff ja Fanny Grahn, Albergan kartanon Amalia Kiseleff ja Emma Ehrström, Mary Gallen-Kallela, Elvira Standertskjöld tyttärineen, vahvat ja lahjakkaat taiteilijanaiset Viivi Vallgren Elli Tompuri, Hella Wuolijoki....
Keisarillista loistoa Espoossa
Autonomian ajan Espoo sai useita kertoja vastaanottaa keisarillisia vieraita, ja monet espoolaiset vierailivat ja vaikuttivat keisarin hovissa. Luennolla kerrotaan mm. Aleksanteri II:n kunniaksi järjestetystä Träskändan loisteliaasta metsästysjuhlasta, Aleksanteri III:n ja rakastetun Dagmarin vierailuista Soukanniemellä, sekä Aurora Stjernvallin (myöh. Karamzin) ja Sophie von Kraemerin urasta hovineitoina. Venäjän keisarien ja keisarinnojen, sekä heidän lähipiiriinsä kuuluneiden suomalaisten elämää havainnollistetaan runsaan kuvamateriaalin avulla.
Huvilaelämää Espoon saaristossa
Espoon saariston historia on täynnä kiehtovia tarinoita niin kalastajien arjesta kuin entisaikojen värikkäästä huvilaelämästä ja keisarillisista kesävierailuistakin. Huviloilla vietettiin vilkasta sosiaalista elämää, juhlittiin ja nautittiin luonnon rauhasta. Huviloiden arkkitehtuuri ja sisustus seurasivat ajan viimeisimpiä trendejä. Runsaan kuvamateriaalin kera kerrotaan värikkäitä tarinoita huviloista ja niiden asukkaista, Helsingin herrasväestä, palveluskunnasta ja korkea-arvoisista vieraista. Luento voidaan järjestää esim. Villa Rulluddissa, jolloin siihen sisältyy opastettu tutustuminen Kihlmannien kulttuurisuvun kesäparatiisiksi valmistuneeseen huvilaan ja huvilamuseoon.
Salakuljettajien saaristo – Kieltolakiajan Espoo
Kieltolakiaika synnytti uuden ammatin, salakuljetuksen. Virkavaltaa uhmaten lukuisat espoolaisetkin vaihtoivat kalastajanammatin pirtutorpeidoiden kuljettamiseen. Värikkäitä tarinoita Espoon trokareista ja tippakauppiaista, salakapakoista ja tietenkin salakuljettajien kuninkaan Algoth Niskan huimista seikkailuista.
Espoon kuuluisia kartanoita ja kartanonväkeä
Luennolla kuullaan kiehtovia tarinoita lukuisista Espoon kuuluisista kartanoista värikkäine asukkaineen ja vieraineen. Keskeisessä osassa on Espoon nimikkokartano, alunperin Kustaa Vaasan kuninkaankartanoksi perustaman Espoon kartano. Kuuluisassa kartanossa ovat vierailleet niin Ruotsin kuningas kuin Venäjän keisarikin, ja se mainitaan myös Vänrikki Stoolin tarinoissa. Luento voidaan järjestää Espoon kartanolla, jolloin siihen sisältyy opastettu tutustuminen upeaan kartanoon ja sen pihapiiriin; mm. Suomen vanhimpaan kiviholvisiltaan ja Kustaa III vierailun kunniaksi rakennettuun myllyyn. Runsaan kuvamateriaalin avulla kerrotaan myös mm. Backbyn, Bodomin, Oittaan, Gumbölen ja Gräsan kartanoista.
Kuninkaantie Espoossa
Espoon läpi kulkenut Kuninkaantie - Suuri Rantatie oli 1300-luvulta lähtien kuninkaiden, piispojen, kauppiaiden, käsityöläisten, rosvojen ja sotilaiden käytössä. Tien varrelle syntyi asutusta ja elinkeinoja, ja se antoi Espoolle kasvun edellytykset ja identiteetin. Kerronnan keskipisteessä ovat Kuninkaantien varrelle nousseet mahtikartanot ja kestikievarit, sekä sen varrella asuneiden ja vaikuttaneiden henkilöiden koskettavat elämäntarinat.
Aurora Karamzin –Träskändan kartanon tarunhohtoinen valtiatar
Runsaan kuvamateriaalin siivittämä aikamatka Aurora Karamzinin, upporikkaan ja kuvankauniin hovineidon ja avarakatseisen hyväntekijän kiehtovaan elämään. Luento voidaan järjestää esim. Pikku-Auroran taidetalossa, Auroran perustamassa kauniissa meijerikoulurakennuksessa, joka myöhemmin toimi Auroran kesähuvilana.
Elämää Albergan kartanossa
Albergan kartanon kiehtovaaa historiaa 1600-luvun aateliskartanosta Kiseleffien huvilaksi. Tarinoita Viaporin keikariamiraali Tersmedenistä, von Zanseneista, Kiseleffin sokerisuvusta, Mary Slööristä ja Akseli Gallen-Kallelasta, sekä muutamasta kummituksestakin. Vuosisatojen ajan Alberga oli myös edelläkävijä, ja toimi myös lukuisten innovaatioiden lähde; kerrotaan Ruukinrannan tiilitehtaasta, posliinitehtaasta, kukkapuutarhoista, maapäärynöistä, omenatarhoista ja kyyhkyslakoista, sekä rakennusteknisistä kokeiluista.
Luento voidaan järjestää Albergan kartanolla, kuuluisassa Espoon Sokerilinnassa, joko salissa, tai holvikellareissa.
Hagalundin kartano ja Sinebrychoffien Espoo
Hagalundin kartanon historiaa perustamisesta nykypäivään. Tarinoita mm. von Wrigteistä, von Numerseista ja Grahneista, Björnvikinstä, Otaniemestä ja Hagalundin kartanosta, sekä Karhusaaren huvilasta. Kerronnan keskipisteessä ovat Sinebrychoffin suvun jäsenet, ja perheen nousu vaatimattomista kulkukauppiaista Suomen rikkaimmaksi suvuksi ja arvostetuiksi hyväntekijöiksi, sekä perheen suuri merkitys niin Helsingille kuin Espoollekin.
Luento voidaan järjestää Karhusaaren taidekeskuksessa, Nicolas Sinebrychoffin kesähuvilaksi valmistuneessa upeassa uusrenesanssi -rakennuksessa, jolloin luentoon sisältyy opastettu tutustuminen huvilaan ja sen pihapiiriin.
Maatamme muuttaneet maahanmuuttajat – Fazereista Pauligeihin, Sinebrychoffeista Stockmanneihin
Maahanmuuttajat, kansainvälisyys ja monikulttuurisuus eivät suinkaan ole uusia ilmiöitä, vaan ne ovat aina olleet osa pääkaupunkiseutua. Maahanmuuttajilla on ollut erittäin tärkeä merkitys kulttuurimme, liike-elämämme ja kaupunkikuvamme kehityksessä Tutustumme vuosisatojen saatossa tänne asettautuneiden ja talouselämäämme, yhteiskuntaamme ja kulttuuriimme vaikuttaneiden ulkomaalaisten elämään, työhön ja perheisiin. Fazer, Paulig, Sinebrychoff, Stockmann, Kiseleff, Engel – kaikille tutut nimet ovat oleellinen osa yhteistä kulttuuriperintöämme!
Taiteilijaelämää Leppävaaran alueella
Luennolla kerrotaan Albergan kartanon lähipiiriin maille nousseista taiteilijakodeista ja niiden värikkäistä asukkaista. Albergan kartanon vävy, Mary Slöörin kanssa avioituneen Akseli Gallen-Kallelan Tarvaspään esimerkin innoittamana seudulle syntyi taiteilijoiden ja kulttuurihenkilöiden suosima huvilayhdyskunta. Tunnettuja ja värikkäitä asukkaita olivat mm. Ville Vallgren ja Viivi Paarmio, Villa Elfvikin jugendlinnan valtiatar, vapaaherratar Elvira Standertskjöld ja tämän taiteilijatyttäret Thelma ja Lise, säveltäjä Armas Launis, Leppävaaran kartanon punainen diiva ja näyttelijä Elli Tompuri, taidemaalari Anna Sahlstedt ja runoilija Katri Vala.
Luento voidaan järjestää esimerkiksi upeassa Villa Elfvikin jugendhuvilassa, jolloin luentoon sisältyy opastettu tutustuminen nykyisin luontokeskuksena toimivaan huvilaan.